Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)

PIE is de nieuwe benaming van de vroegere afdelingen metaal-, elektro- en installatietechniek. Het is een veelzijdige opleiding met veel mogelijkheden.
Je maakt kennis met Produceren, waarbij er gewerkt wordt met metaal en metaalbewerkende machines. Er komen veel verschillende opdrachten aan bod komen, denk hierbij aan lassen, frezen, verspanen en programmeren van machines.
Bij Installeren ga je aan de slag met het aanleggen van huisinstallaties, zoals verwarming en airco.
De afdeling Energie is een ware uitdaging voor leerlingen die elektrische installaties willen aanleggen. Het aansluiten van verlichtingsinstallaties tot een huis voorzien met de nieuwste domotica-snufjes komen aan de orde. Verder beschikt deze afdeling over een energieneutraal duurzaamheidsstation waar leerlingen kennismaken met de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Lesprogramma

Het profiel PIE geeft een brede oriëntatie en kent veel doorstroommogelijkheden. Bij metaal zul je kennis maken met het bewerken van metaal, het instellen van computergestuurde machines. Maar ook 3D tekenen en pneumatiek zit in het programma
Bij Installatie ga je bezig met het aanleggen van huisinstallaties, denk hierbij aan verwarming, sanitair en ook klimaatbeheersingssystemen.
Bij Energie maak je kennis met het aanleggen van elektrische installaties in een huis, leer je hoe een elektromotor werkt en krijg je te maken met een stukje ICT-vaardigheden.
 
Nadat je in leerjaar 3 een programma hebt gedaan waarin je te maken krijgt met alle facetten van PIE, kun je jezelf in leerjaar 4 verder specialiseren door te kiezen uit onderstaande keuzedelen:
  • Plaat en constructiewerk;
  • Verspaningstechnieken;
  • Booglassen;
  • Drinkwater en sanitair;
  • Woon en kantoortechnologie;
  • Klimaattechnologie;
  • Dakbedekking;
  • Utilliteitsinstallaties;
  • Domotica en automatisering;
  • Duurzame energie.

Voor wie geschikt

Ben jij technische en werk je graag met je hoofd en met je handen? Wil jij graag werken in de metaaltechniek, elektrotechniek of installatietechniek? Dan zit je bij PIE op de juiste afdeling. Dit profiel kent veel uitstroommogelijkheden naar het MBO en biedt een heel goed arbeidsperspectief voor je toekomst.

Mogelijkheden na PIE

Met een PIE-opleiding zijn er ongekend veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan verwarmingsmonteur, metaalbewerker, lasser, technische tekenaar, dakbedekker, elektromonteur, domotica specialist, mechatronica of een baan in de energietransitie.

Wist je dat …

Er in Nederland een enorm tekort is aan werknemers in deze sector en daardoor veel mensen uit het buitenland worden gehaald. Er in deze sector banen zijn voor werknemers op alle niveaus, van VMBO tot universitair geschoold en je daardoor veel groeimogelijkheden hebt.

Citaat van leerling

Bij PIE kan ik werken met de modernste technieken waardoor ik goed voorbereid word op de toekomst.